Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Жертвите при потушаване на Илинденското възстание", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", София, 1942 година
Наум Темчев от с. Загоричани, Костурско, Егейска Македония - "Жертвите при потушаване на Илинденското възстание", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", София, 1942 година


Увеличи
Описание

Списък на българските жертви в Леринско, Костурско и Кичевско по време на Илинденско-Преображенското въстание изготвен от Наум Темчев.

Източник: Оригинален източник на статията е сп. Илюстрация Илинден, чийто броеве може да намерите тук

Автор: Роденият в село Загоричани Наум Темчев е главен учител в българското класно училище в Костур. Баща му е убит по време на Загоричанското клане (избиването на 62 мирни жители българи в селото от страна на гръцки андарти), а Темчев допринася значително за уведомяването на българския търговски агент Андрей Тошев и европейските консули в Битоля за случилото се.
Посетете Уикипедия за повече информация за Наум Темчев
Наум Темчев е един от тримата автори на книгата за Загоричанското клане издадена от Загорицко дружество "Илинденъ" през 1930 г.в София "Загоричани. Спомени по случай 25 годишнината от клането, извършено от гръцките андарти през 1905 год"


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2222 пъти.