Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Изкуството в София", публикувано в "Юбилейна книга за София", София, 1928 година
Андрей Протич от Велес, Вардарска Македония - "Изкуството в София", публикувано в "Юбилейна книга за София", София, 1928 година


Увеличи
Описание

През 1928 г., по случай 50-годишнината от освобождението на България, кметът на София Вл. Вазов и Столичният централен общински съвет вземат решение да се напише и издаде юбилейна книга на столицата. В тази юбилейна книга Андрей Протич публикува свое изследване за изкуството в град София.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Андрей Протич (1875-1959;София) е виден български изкуствовед, археолог, литературен критик, публицист и белетрист. Следва философия в университетите в Хайделберг и Лайпциг и политехника в Дрезденския университет. Завършва немска филология и история на изкуството с философия през 1901 г. в Лайпциг. През 1903 г. е един от основателите на дружество "Съвременно изкуство". Началник на културно отделение в Министерството на народната просвета. Доброволец в Българската армия през Балканските войни и военен кореспондент по време на Първата световна война. Награден е с орден "За храброст". От 1920 до 1928 г. е директор на Археологическия музей в София. Член е на Българския археологически институт от 1920 г. Редовен член е на БАН и член-кореспондент на Румънската академия на науките. Един от учредителите на Македонския научен институт.
За повече информация за Андрей Протич тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2067 пъти.