Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Солунското съзаклятие", София, 1921 година
Стоян Попсимеонов от Велес, Вардарска Македония - "Солунското съзаклятие", София, 1921 година


Увеличи
Описание

"В паметь на храбритѣ атентатори, които геройски загинаха въ Солунъ, на 16, 17 и 18 априлъ 1903 г. за освобождението на Македония."
"...Тлѣннитѣ останки на героитѣ почиватъ въ българскитѣ гробища въ Солунъ, люлката на македонската просвета и революция, а тѣхнитѣ немирни духове неспокойно витаятъ по кървавия небосклонъ на поробена Македония и напомнятъ на вѣрнитѣ синове на тъжната родина да не забравятъ, че само въ беззавѣтната война стои залогътъ за по-добро бѫдеще и по-добри дни на измѫченото македонско население. Нѣка бѫде вѣчна паметьта на храбро загиналитѣ солунски герои и примѣрътъ имъ за самопожертвувание високо назидателенъ за младото българско поколѣние."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Стоян поп Симеонов (1880-1946; София) е български журналист и революционер, деец на ВМОРО. Завършва Цариградската българска духовна семинария и социални науки в Лозана, Швейцария. Работи като екзархийски учител в Одрин, Сяр и Солун. Член на Централното бюро на Съюза на българските конституционни клубове. Редактор е на списание "Искра", вестник "Българин", вестник "Бюлгари" и вестник "Независима Македония". Член-учредител е на Македонския научен институт.
За повече информация за Стоян Попсимеонов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3069 пъти.