Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Химн на Костурчани", публикуван в сп. "Илюстрация Илинден", кн. 6 (86), София, 1937 година
Михаил Розов от с. Бобища, Костурско, Егейска Македония - "Химн на Костурчани", публикуван в сп. "Илюстрация Илинден", кн. 6 (86), София, 1937 година


Увеличи
Описание

"Химн на Костурчани" е написан от българския просветен деец и революционер Михаил Николов Розов от с. Бобища, Костурско. Публикувано е в сп. "Илюстрация Илинден" през 1937 г.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Михаил Николов Розов (1874-1935; Варна) е костурски войвода на ВМОРО и участник в Илинденско-Преображенското въстание. Брат е на войводата Манол Розов. Учи в Костурското българско третокласно училище, в Солунската българска мъжка гимназия и философия в Загребския университет. Работи като учител в Дойран и Воден, а от 1899 до 1902 г. е директор на българската прогимназия в Костур. Член е на ръководния комитет на ВМОРО в Костурско, а на Смилевския конгрес е избран за член на горското представителство. След Първата световна война се преселва във Варна, където участва в местното македонско братство и в Илинденската организация. Подпомага издаването на Алманах Македония.
За повече информация за революционера Михаил Розов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3033 пъти.