Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Short History of Zhelevo Village, Macedonia. Кратка история на село Желево, Македония", Торонто, Канада, 1971 година
Фото Томев от с. Желево, Костурско, Егейска Македония - "Short History of Zhelevo Village, Macedonia. Кратка история на село Желево, Македония", Торонто, Канада, 1971 година


Увеличи
Описание

Желевското Благотворителното братство в Торонто издава през 1971 г. в Торонто (Канада) кратка история на село Желево - родното място на автора на книгата Фото Томев. Книгата е двуезична - на български и английски и в нея се говори за основаването на селото, поминъка на неговото население, борбите за отваряне на българско училище, Илинденското въстание, ентографски данни за населението, отношенията на местното население с гърците и турците, емиграцията от селото в Канада и други интересни факти.
Интересно за книгата е че по-късно тя става обект на фалшифициране от страна на македонистите - македонисткият Macedonian Canadian Senior Citizens Club в своето издание от 1980 г. "Macedonian Immigrants in Canada and Their Background" публикува части от книгата на Фото Томев като премахва думите "Bulgarian" от оригинала, а на места дори ги заменя с "Macedonian". Откъси от фалшификациите на македонистите може да видите в македонисткия портал за село Желево в статията - "Excerpts From The "Short History of Zhelevo Village" Macedonia"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1899 г. в Костурско Фото Спиров Томев е български общественик от Македония, емигрантски деец в Торонто. 16 годишен емигрира в Канада, където членува в Желевското благотворително братство в Торонто. Завършва с отличие академия по изобразителни изкуства в Торонто. Занимава се с фотография, история, рисуване и др.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2015 пъти.