Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Марко войвода Лерински", публикувано във в. "Македоно-Одрински Куриер", брой 2, София, 1903 година
Христо Силянов из Охридско, Вардарска Македония - "Марко войвода Лерински", публикувано във в. "Македоно-Одрински Куриер", брой 2, София, 1903 година


Увеличи
Описание

"На чело на оная светла плеяда от загинали за освободителното дело македонски борци стоят, безсъмнено, два образа, олицетворяващи великия идеал на борбата с тиранията, с неправдата човешка и озарени с ореола на един хероичен край - краят, с който великите херои в историята запечатват своите идеи с кръвта си; - стоят два титана, недосегнати от дребната амбиция и пустославието; - две имена, които, като легенди, блестят в хоризонта на една мрачна епоха на кръви и разрушения, на срамове и мъченичества... Те са имената на двамата загинали македонски войводи: Михаил Попето и Марко. Попето - душата на освободителното дело отсам Вардара; идолът на борящите се роби; легендарния Марко-войвода - оттатък Вардара. Като поднасяме на читателите си лика на Марко войвода, ний ще направим и неколко бегли бележки за неговата революционна дейност, за неговите качества и заслуги, толкова малко известни и оценени в България."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Иванов Силянов е български революционер, поет, историк и мемоарист, деец на ВМОРО, като документира дейността й в продължение на дълги години. Роден е в Цариград през 1880 година в семейството на Иван Силянов от Охрид. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, Битолската българска гимназия, Софийския университет. Работи като учител в българските училища в Прилеп и Лерин. Участва в Илинденско-Преображенското въстание като заместник-войвода, като в края на въстанието охранява бягащите към България бежанци. През 1905 година е един от инициаторите за образуването на Съюза на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е войвода на партизанска чета в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. След войните се установява в София, където развива журналистическа и публицистична дейност - сътрудничи на голям брой печатни издания, влиза в Демократическия сговор, става член-учредител на Македонския научен институт в София. Христо Силянов е дългогодишен член на ВМОРО (допълнителен член на Задграничното представителство на ВМОРО) като в множество свои книги описва дейността на организацията и вдигнатото от нея Илинденско-Преображенското въстание.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2886 пъти.