Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Константин и Венизелос; I част: Двете Гърции", София, 1918 година
Стоян Попсимеонов от Велес, Вардарска Македония - "Константин и Венизелос; I част: Двете Гърции", София, 1918 година


Увеличи
Описание

Стоян Попсимеонов за гръцката криза от 1915 до края на 1917 г., за борбата между крал Константин I и Елевтериос Венизелос и за влизането на Гърция в Първата световна война на страната на Съглашението.
"Гръцката криза дава на балканските народи един урок, който никога не трябва да се изпуска из пред вид, а именно, че животът и интересите на балканците са тесно свързани с ония на големите европейски народи и че организираната сила на тия народи нема да позволи увреждането на интересите на последните. Всички хубави думи и изрази на хуманност, великодушие и покровителство прикриват груби и то крайно груби интереси."
"Обвиняват българина в неискреност и нелоялност. Но българинът никога не би можал да играе тази изкусна игра на двуличие и съзаклятничество, на която беше изложен експедиционният корпус на Съглашението още след първите дни на стоварването му в Солун. Българинът е лоялен и верен на своите задължения, поети по договор. Ние, българите водим три войни за една и съща цел: обединението на племето ни, границите на което са очертани с международни актове и договори. Никой у нас не е мислил, че, из кървавия път за постигането на нашата заветна цел, ще срещнем войски на велики народи, като британския, френския, италиянския или тези на освободителката Русия..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Стоян поп Симеонов (1880-1946; София) е български журналист и революционер, деец на ВМОРО. Завършва Цариградската българска духовна семинария и социални науки в Лозана, Швейцария. Работи като екзархийски учител в Одрин, Сяр и Солун. Член на Централното бюро на Съюза на българските конституционни клубове. Редактор е на списание "Искра", вестник "Българин", вестник "Бюлгари" и вестник "Независима Македония". Член-учредител е на Македонския научен институт.
За повече информация за Стоян Попсимеонов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1028 пъти.