Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Резолюция на Втория Редовен Скопски Окръжен Конгрес", 24 юли 1906 година
Скопски революционен окръг на ВМОРО - "Резолюция на Втория Редовен Скопски Окръжен Конгрес", 24 юли 1906 година


Увеличи
Описание

Това е оригиналният ръкопис на резолюциите от Втория редовен скопски окръжен конгрес на ВМОРО, провел се от 17 до 24 юли 1906 г. В него участват 32 от избраните 35 делегата. За председател на конгреса е избран един от делегатите революционери с прякор "Бакунин", подпредседател е Сливаров (Иван Илиев от Струмичко Ново Село). Секретари на конгреса са "Есен" и Петко Пенчев. В конгреса участват като делегати и революционерите Мише Развигоров, Христо Матов, Тодор Александров, Кръстьо Българията, Михаил Монев, Йован Стоянов, Симеон Молеров, Георги Гочев, Димко Крепиев, Петър Ангелов и др.
"Конгресът намира както легалната, така и въоръжената сръбска и гръцка пропаганди еднакво опасни за съществуванието на Орг. Понеже те преследват в самата организационна територия чисто държавнически завоевателни цели, които са в диаметрална противоположност с автономния принцип на Организацията, тя трябва да ги преследва най-безпощадно с всички свои сили и средства. Орг нема нищо против внасянето национално самосъзнание между своите поданици небългари, обаче тя никога не ще позволи изнасилването националността на българския елемент...."


Източник: Оригинален източник на книгата НБКМ

Автор: Скопският революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1906 г. обхваща революционните организации на Скопска, Кумановска, Щипска, Паланечка, Кратовска, Кочанска, Велешка, Светиниколска и Тетовска околия.
За повече информация за Скопския революционен окръг и конгрес тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 994 пъти.