Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из спомените ми", публикувано в "Илинден 1903 – 1926. Сборник в памет на големото македонско възстание", книга V, София, 1926 година
Иван Георгов от Велес, Вардарска Македония - "Из спомените ми", публикувано в "Илинден 1903 – 1926. Сборник в памет на големото македонско възстание", книга V, София, 1926 година


Увеличи
Описание

Спомени на професор Иван Георгов, които включват и две речи изнесени във Виена през 1913 година.

"Предговорителите осветлиха от вси страни събитията на Балкана през изтеклата военна година и Ви разкриха една картина на състоянието, което създаде букурешкият мир за българския народ.
Особено печални ще бъдат последиците от тоя мир за българите в Македония.
Българският народ, който от своето възкръсване като самостоятелен политически фактор на Балканския полуостров се бе готвил в тих пъргъв труд за освобождението на своите сънародници в Македония, останали още под позорното турско иго, вижда сега като резултат на тия свои повече от трийсетгодишни трудове тези свои сънародници попаднали по букурешкия мир под по-лоша участ, отколкото бе оная под турското владичество. Защото макар и с промената на владичеството на изчезнат можеби за християнските жители на Македония некои ужасни условия от турското време, специално българите в Македония, които съставят, както е знайно, мнозинството от тамошното население, подпадат под едно иго, в което ще им бъде забранено дори и онуй, което е най-скъпо за един национално събуден народ, каквито са македонските българи, именно проявяването на техния национален бит.
Новите сръбски господари на страна не само че нема да търпят вече българските църкви и училища, които беха най-многобройни под турското владичество, ами те с най-жестоки средства ще преследват и потискат и най-невинната проява на българското национално съзнание. Защото сърбите ще гледат колкото е възможно по-скоро да посърбят българското население в Македония. Това от край-време е бил у тех държавна политика, че те не търпят никакви българи в своята земя, и ние видехме, как жестоко постъпиха те в това отношение с българите в Пирот подир берлинския конгрес."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият във Велес Иван Андреев Георгов (1862-1936, София) е български учен философ-идеалист, педагог, академик на Българската академия на науките, председател и член-учредител на Македонския научен институт в София, активен застъпник за правата на македонските българи.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2996 пъти.