Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "В Македония под Робство; Солунското Съзаклятие (1903 г.), Подготовка и Изпълнение", София, 1934 година
Павел Шатев от Кратово, Вардарска Македония - "В Македония под Робство; Солунското Съзаклятие (1903 г.), Подготовка и Изпълнение", София, 1934 година


Увеличи
Описание

Това е първото издание на спомените на Павел Шатев за Солунските атентати! Издадено е през 1934 г. в София от печатницата на велешкия революционер Петър Глушков.
"Всеки революционер-конспиратор, въпреки всички несгоди, случайности, неприятности, мъчнотии може да успее само при едно единствено условие, ако всекога и навсекъде, по какъвто и да е повод, случай или събитие, е готов да тури край на своя живот, да умре без да се страхува от смъртта, която всеки не знае и не може да знае, кога и как ще дойде. Не са револверите, пушките, бомбите или адските машини, които дават сила в борбата, а напротив - само идейните подбуди, личния пример, решителността, смелостта и безстрашието на революционера конспиратор от смъртта е, което в края на краищата увенчава с успех всеко начинание, всека акция, всека борба - било по планини и поля, било по села и градове. Това може да се постигне само когато има пълно съзнание, че общото благо требва да бъде, преди всичко и над всичко, наш ръководител при служенето ни безкористно на Родината."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Павел Шатев (1882-1951) е ВМОРО революционер, един от Солунските атентатори и един от създателите на про-комунистическата ВМРО (обединена).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 5133 пъти.