Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Един Дълг; Лазар в Кукуш", публикувани в сп. "Кукуш", брой 1, София, 24 май 1924 годинa
Туше Делииванов от Кукуш, Егейска Македония - "Един Дълг; Лазар в Кукуш", публикувани в сп. "Кукуш", брой 1, София, 24 май 1924 годинa


Увеличи
Описание

"Кукуш го нема вече, или по-верно нема го вече за нас. Обаче в нашите спомени той си е все същият гол и пуст, но мил Кукуш, и тия спомени немогат се изличи от сърдцата ни. Привързани бехме ний към него с редка обич. Не напразно пословицата ни казваше: "Изгуби ли от очи Св.Георги, кукушанецът се връща назад"...Нека запознаем нашите деца с родното огнище. Нека се погрижим да им предадем оставеното от дедите ни наследство. Нека не се чувствуват те стеснени, че злата съдба ги е направила потомци на забегнали, а да им вдъхнем гордост с съзнанието, че техните бащи и деди са притежавали едно значително духовно богатство."

Източник: Оригинален източник на списанието Спортна Библиотека

Автор: Петър (Туше) Иванов Делииванов (1869-1950; София) е български революционер, председател на Околийския революционен комитет на ВМОРО в Кукуш и задграничен представител на ВМОРО в София. Делегат е на Кюстендилския конгрес на ВМОРО през 1908 г. и един от учредителите на Народната федеративна партия (българска секция). След Първата световна война е член на Временното представителство на обединената бивша ВМОРО и Съюза на македонските емигрантски организации.
Повече информация за Туше Делииванов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3284 пъти.