Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Мелник и околноста му", публикувано в сп. "Лоза", брой 3/4, София, 1893 година
Антон Попстоилов от с. Лешко, Горноджумайско, Пиринска Македония - "Мелник и околноста му", публикувано в сп. "Лоза", брой 3/4, София, 1893 година


Увеличи
Описание

Антон Попстоилов (П. Ан.) за град Мелник и мелнишка околия.
"Много българе е потопил този град и сега още потопява. Красотата на жените и фанатизма им мнозина привлича и принуждава да си продават имуществата другаде и заселяват там. Тук нема нито мъж, нито жена, нито пък дете, да не знае гръцки и български....В Мелник се признават само неколко фамилии за чисти гърци, като Кордупаловци, Михаиловци, Киповци, Теохаровци, Христаковци, Джалниовци, а всички други, като: Сивас, Ванчис, Бужус, Мицас, Киусес, Тошос, Лъжос, Комлис, Спасис, Нацис, Ангелушис, Цветкос, Бесос и др. са чисти българе, бащите и родите им са живи още на некои по селата, но срам ги е, когато дохождат у тех на госте с цръвулите, а те са най-ревностни гръци, когато чистите гръци много пъти се произнасят, от справедливост, в полза на българщината. За забелезвание е, че гръцизма никак не можал да повлияе по селата. Ни в едно село не може да намериш поне един грък."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Антон Попстоилов Ников (1869-1928, София) е виден български историк, фолклорист и етнограф, академик на Българската академия на науките. Дългогодишен учител в Македония и Одринска Тракия - бил е директор на Битолската българска класическа гимназия, Солунската българска девическа гимназия, Одринската българска мъжка гимназия, Серското българско педагогическо училище, Солунската българска мъжка гимназия и Солунската българска търговската гимназия, както и е бил главен училищен инспектор в Цариград към Българската екзархия. По време на Първата световна война между 1915 и 1918 год. е етнограф към Втора българска армия и обикаля освободените градове Охрид, Скопие, Велес, Крива паланка, Серско и Драмско в издирване на исторически и етнографски паметници. Член-учредител е на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1881 пъти.