Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Фамилия Кушеви", София, 1985 година (семеен архив)
Михаил Банов Кушев от Велес, Вардарска Македония - "Фамилия Кушеви", София, 1985 година (семеен архив)


Увеличи
Описание

Спомените на Михаил Банов Кушев - за Велес; за историята на семейство Кушеви; за рода Владикоецови; за баща си Бано Мишев Кушев (български просветен деец и деец на ВМОРО, убит от османските власти през 1910 г.); за убийството на брат си войводата Илия Кушев от сръбските окупатори през 1922 г.; за убийството на брат си революционера Тодор Кушев от сръбските окупатори през 1925 г.; за членството си в Македонската младежка тайна революционна организация; за мъжа на сестра си Тодор Шоптраянов и за съдбата на македонските българи.
Спомените са запазени в семейния архив на фамилия Кушеви и са ни предоставени за сканиране от Владимир Константинов - внук на Михаил Банов Кушев.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Михаил Банов Кушев е български архитект и деец на Македонската младежка тайна революционна организация. Син е на българския просветен деец и революционер от ВМОРО Бано Кушев (убит от турците през 1910 г.), брат на революционера и войвода на ВМРО Илия Кушев (убит от сърбите през 1922 г.) и революционера Тодор Кушев (убит от сръбските окупатори през 1925 г.). По майчина линия (Владикоецов) е роднина с Миле и Орце Попйорданови и Андрея Протич. Сестра му Невена Кушева е жена на Тодор Шоптраянов. Благодарение на Михаил Кушев е запазен тайния архив на ММТРО, който той предава на Държавна агенция "Архиви" през 1985 г.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3433 пъти.