Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "За различието на Македоно-одринската организация", публикувано във в. "Дебър", брой 5, 1905 година
Коста Шахов от Охрид, Вардарска Македония - "За различието на Македоно-одринската организация", публикувано във в. "Дебър", брой 5, 1905 година


Увеличи
Описание

Коста Шахов в спор с Гьорче Петров за разликите между ВМОРО и ВМОК.
"И на друго место сме истъквали, че между външната и вътрешната организация нема принципни различия. В същност нема и така нарачени организации между ни, а има две български организации за сметка на българска Македония, делението и свадите на които са плод на лични недоразумения и цели, а не на некакви различия на общи принципи и цели. Двете организации имат една и съща цел - автономия за Македония и Одринско."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Коста С. Шахов - общественик, журналист, деец на ММКД и ВМОК. Роден на 14 април 1862 г. в гр. Охрид. Завършва право в Софийския университет и работи в Русенския окръжен съвет и Русенското околийско управление, а по-късно в Апелативния съд в Русе. Коста Шахов е сред основателите на Младата македонска книжовна дружина, автор на нейния Устав и Правилник и активен сътрудник на списанието „Лоза“. Издава вестниците „Македония“ (1888-1912 с прекъсвания), „Странник“, „Глас македонски“ (1893-1898), „Борба за свободата на Македония и Одринско“, „Борба“ (1905) и други. Сред основателите е на Македонския комитет (по-късно ВМОК) през 1894 г. в София. Умира на 15 август 1917 г. в София.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2087 пъти.