Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Екзарх Йосиф за задачата на Екзархията след 1878 год.", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", брой 72, 73, 74, 75, 76, 77, 79, 80, София, 1936 година
Христо Шалдев от Гумендже, Егейска Македония - "Екзарх Йосиф за задачата на Екзархията след 1878 год.", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", брой 72, 73, 74, 75, 76, 77, 79, 80, София, 1936 година


Увеличи
Описание

"Но и тук във вилаетите, както преди освобождението на България, сред интелигенцията и народа се появиха две течения: еволюционно и революционно, и Екзарх Йосиф I като духовен глава на останалите под турска власт българи и като върховен началник на църковно-училищното дело в Македония и Одринско, по силата на това негово положение, бе представител и вдъхновител на първото, еволюционното течение. Своето становище той не скриваше пред никого щом е ставало дума по тоя въпрос. Това се вижда и от неговите рапорти, които той изпращал до Св. Синод, един от които предаваме текстуално..."
"Задачата на Екзархията не е нова; тя е извадена из праха на историята: тя е била задача на всички български царе, които се стремили да я постигнат с оръжие, на всички български иерарси и отци, които я проповядвали с живо слово и на всички български писатели, които я култивирали с перо....Борбата не е, както мислят мнозина, племенна - борба между българи и гърци: това е борба културна, борба на гръцката цивилизация със славянското мировъзрение; борба за първенство на полуострова, което едната страна претендира в името на цивилизацията, и другата - в името на силата и численността си; борба на две идеи - едната, въплощавана в Симеона, Самуила и Асеневци и днес в Екзархията, а другата в Цимийски, Василия Българоубиеца и днес в Патриаршията. Като народ с висока култура, гърците не веднъж надмощавали и порабощавали политически и духовно българите...Ръководителите на Византия знаяли, че народ без минало, без зиждителна идея за бъдещето и без самостойна култура е тесто, от което всичко става...И до една степен сполучили: още при Първото българско царство историците говорят за българи гръкомани и българи националисти..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Егейска Македония Христо Шалдев (1876-1962, София) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание, български учител, активист на Илинденската организация, Гумендженското братство и др. Автор е на книгите "Град Прилеп в българското възраждане", "Македония и копнежът й за свобода", "Духовното състояние на българина по време на негово робство под Турско", "Psalm Mass of the Old and New Bulgarian Songs".
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3243 пъти.