Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонските партизански отряди през време на големата война", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", книга 14, София, 1929 година
Иван Караджов от с. Лешко, Горноджумайско, Пиринска Македония - "Македонските партизански отряди през време на големата война", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", книга 14, София, 1929 година


Увеличи
Описание

Спомени на войводата Иван Караджов за ръководения от него македонски партизански отряд по време на Първата световна война.
"На 29 ноември 1915 г. нашата армия стигна на гръцката граница при Мая-даг и там настъплението спре. Англо-френците се оттеглиха към Солун, но като видеха, че нашите не минават границата, почнаха да се повръщат и наново да влизат в контакт с нашите предни постове. Моят партизански отряд ("Съботско"), състоящ се от 20 души, почти всички родом от Енидже-Вардарско и Мъгленско, получи наредба да се установи на запад от Гевгели в с. Хума. Тук наскоро добегаха от гръцка територия и се присъединиха към нас още десетина души, които беха от разни села на Енидже-Вардарско и Воденско и които досега беха нелегални там. Районът на нашето разузнаване беше западно от Вардара до Воден и с. Сборско"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван Караджов (1875-1934) е български революционер и общественик, деец на ВМОРО, член на Ц.К. на ВМРО, музикален педагог, автор на музиката на песента "Тих бял Дунав се вълнува".
Повече информация за Иван Караджов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1956 пъти.