Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Наши учени и общественици за Илинденската епопея – Милан Матов", публикувано във в-к "Илинденски лист", София, 2 август 1936 година
Милан Матов от Струга, Вардарска Македония - "Наши учени и общественици за Илинденската епопея – Милан Матов", публикувано във в-к "Илинденски лист", София, 2 август 1936 година


Увеличи
Описание

ВМОРО войводата от Струга Милан Матов за Илинден 1903:
"Илинден е кулминационната точка на въоръжените борби за свобода, не само на македонските българи , а на цялото ни племе. За жалост въпреки 33 годишнината си тоя ден още не е оценен както требва. Ако тая проява беше на сърби, гърци или други съседи – щеха да проглушат света и хиляди паметници щеха да се издигнат.
На падналите илинденци требва да се издигне един величествен паметник, макар и вън от окървавената земя. А за назидание на поколенията необходимо е да се приготви един филм, който ясно да илюстрира мощта на Вътрешната М. О. Р. О. на чело с Илинден.
Поклон и слава на падналите Илинденци!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Струга Милан Апостолов Матов (1875 - 1962, София) е български ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година. Част от Македоно-одринското опълчение на Българската армия по време на Балканските войни, един от основните организатори на Тиквешкото през юни и Охридско-Дебърското въстание през септември 1913 година срещу сръбската власт във Вардарска Македония. Областен управител в Крушево по време на българското управление през Първата световна война. Активен член на Илинденската организация и на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2469 пъти.