Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "“Уметниците” от фолклорната група “Танец”", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", Индианаполис, САЩ, 1956 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "“Уметниците” от фолклорната група “Танец”", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", Индианаполис, САЩ, 1956 година


Увеличи
Описание

Вестник "Македонска Трибуна" е орган на Македонската патриотична организация. В броя си от 1-ви март, 1956 година вестникът помества една много интересна статия - репортаж от срещата между българи родени в Македония и емигрирали в САЩ и гостуващите им югославски македонисти-сърбомани от комунистическа Р. Македония, или "титовци", както ги наричат подигравателно старите македонски българи .

Посетете Encyclopedia of Chicago за повече информация за старата македонска емиграция от преди 1945 г. идентифицирала се като част от българската нация. В Encyclopedia of Chicago се говори и за новите македонски емигранти след 1945 г., които след създаването на македонска държава (част от Югославия) и приемането на сърбо-македонизма за официална идеология и доктрина на новата държава, започват да се самоопределят като "етнички македонци".

Статията на енциклопедия "Пирински край" за македонизма


Източник: Оригинален източник на статията тук

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 5352 пъти.