Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Лични Спомени; Бележки в навечерието на 9 юний", публикувано във в. "Вестник на вестниците", брой 25, София, 1925 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Лични Спомени; Бележки в навечерието на 9 юний", публикувано във в. "Вестник на вестниците", брой 25, София, 1925 година


Увеличи
Описание

"Принуден да се укрие на 8 май 1923 г. вследствие преследванията на тогавашната власт, Н. Милев е използвал това време да запише некои спомени от своя живот. Предаваме по-долу извлечения от тия бележки, които дават една мила картина за неговата непринудена скромност и неговото пълно със свещена почит отнасяне към спомена за родителите му."
"2 юний 1923...Реших да напиша спомените от живота си, Не от суета. Моето место в България е много скромно, за да остави следа в историята; надали, следователно, некой ще има да се занимава с мене, когато поколението ни си отиде. Но аз не съм живел самотен, колкото и да съм отбегвал шума, и в моите спомени може да се намери некоя страничка, от която в бъдеще може да излезе малко светлина за времето, в което съм живел."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2435 пъти.