Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Две надгробни речи; След убийството на Васил Аджаларски; Подробности по убийството на войводата Васил Стоянов", публикувано във в. "Вести", брой 34, 35, 40, Цариград, 1909 година
Димитър Попандов от с. Ваташа, Кавадаречко, Вардарска Македония - "Две надгробни речи; След убийството на Васил Аджаларски; Подробности по убийството на войводата Васил Стоянов", публикувано във в. "Вести", брой 34, 35, 40, Цариград, 1909 година


Увеличи
Описание

На 14 ноември 1909 г. скопският войвода Васил Аджаларски е убит от засада заедно с 80-годишния си дедо по заръка на младотурските власти. Погребението му прераства в митинг-протест на българите от Скопйе, като речи произнасят учителите Димитър поп Пандов (от с. Ваташа, Тиквешко), Атанас Михайлов (български просветен деец от с. Бобища, Костурско) и скопският адвокат Тома Петков. След погребението ораторите са задържани и осъдени, Атанас Михайлов и Тома Петков на две години затвор, а Димитър поп Пандов - на три години. Вестникът на Екзархията "Вести" описва в неколко броя подробностите около подлото убийство на войводата и ареста на учителите.
"Читателите ни знаят, че скопските власти са арестували и завели дело против тримата българи, които са държали речи при погребението на войводата Васил Стоянов Аджарларски. За да се види, да ли тия речи съдържат нещо, което подстрекава "духовете" и "всева умраза между отоманските народности" ще предадем точния текст на две от тия речи - тая на Д. Пандов и А. Михайлов, точен препис от които ни е изпратен. При това, в едната от тех читателите ни ще намерят изложение на делата на покойния войвода."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Тиквешията Димитър Попандов (среща се и като Димитър Поппандов или Димитър Пандов) е български политик, общественик и ВМОРО революционер. Ръководител на Прилепския околийски комитет на ВМОРО, член-основател на Македонския научен институт в София, един от инициаторите за сформирането на Македонската парламентарна група в XXII Обикновено народно събрание на България. Част от ръководството на Съюза на македонските емигрантски организации в България и Илинденската организация. Редактор на кавадарския вестник "Тиквеш", излизал по време на освобождението на Вардарска Македония 1941- 1944 година.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2229 пъти.