Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Бежанския въпрос в България", София, 1926 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Бежанския въпрос в България", София, 1926 година


Увеличи
Описание

Един доклад за състоянието на бежанците от Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини в България, издаден през 1926 г. от Националния комитет на Македонските благотворителни братства. Докладът е дело на охридянеца Наум Якимов, член на Н. К. на Македонските благотворителни братства и на комисията по настаняване на бежанците в България.
"Gouverner c'est prevoir - да управляваш, значи да предвиждаш. Много малко са предвидели българските управници в бежанската проблема. Те даже не са я проучили надлежно. И при непроученост, при голема неясност, - значи при неразбиране същността на въпроса, те са сключили конвенцията за гръцко-българско доброволно изселване, са законодателствували и са прилагали конвенция, закони, наредби от 1919 до 1924 г. Събитията след тази година хвърлиха светлина, но не донесоха подобрение. Нещастията на бежанците, техната буквална неописуема мизерия, които трогнаха сърдцата на чужди държавници и общественици, не смогнаха да събудят съвестите на българските държавници и общественици. Масите народни, неосветлени надлежно по бежанския въпрос, малко сториха за облекчение злата участ на братята бежанци. Грехът е сторен, престъплението - консумирано."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 5223 пъти.