Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Костурско", публикувано във в. "Македонска Трибуна", брой 752/753, Indianapolis, USA, 1941 година
Димитър Палчев от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония - "Костурско", публикувано във в. "Македонска Трибуна", брой 752/753, Indianapolis, USA, 1941 година


Увеличи
Описание

Д-р Димитър Палчев за родния си край - Костурско.
"Когато в края на 16 век костурчани повдигнаха възстание, за да се отърват от турското иго, след неуспеха им, свирепи турски орди тръгнали с ходжи да потурчват Божи-град, който в древно време бе известен с това, че там е имало духовна българска школа с епископ. Също така потурчиха Св. Неделя, Добролища, Гърлени и Ослени; тогава всички други села избегали по горите...Обаче, мнозина от тех, които по-рано идвали на гурбет в Средногорието, вземали семействата си и се преселили едни в Копривщица, които дадоха на тоя град занаята гайтанджилък, а на България братята Любен и Петко Каравелови, а също и Левски, който е бил роднина на големия род Гаврилови, които отпосле измениха името си на Лютови. Преселниците от селата Сопот и Яновени в тукашния Сопот, от които произлиза фамилията Айвазови, дадоха на България големия народен поет Иван Вазов и неговите братя генерали, лекари, адвокати и общественици. Селото Сопот в Костурско не приело да си мени верата, и затова жителите му, които не успели да избегат били избити и самото село изгорено. Преселниците от с. Омотско и Слимница в с. Брацигово дадоха първите строители в София от големия род Юрукови, които построиха черквата "Св. Неделя", а гурбетчиите Юрукови, Киселинчеви и Наумови дошли сега от Костурско, построиха черквата Св. Александър Невски, Халите, Художествената академия, Търговската камара, гимназии и др. Костурските преселници в Брацигово, Панагюрище, Перущица, Батак и пр. ни дадоха революционера Петлешков и мнозина други революционери, общественици, лекари, офицери и др." "Понеже в Костурско нема друга народност освен българи, гръцките власти, след като изгониха всички учители, свещеници и всички интелигентни хора, след като заграбиха всички български училища, черкви и монастири, издадоха закон, никой да не говори български. И по пазаря сноват полицаи, които глобявали за всека българска дума по 300 драхми, като налагали и още по-строги санкции, според човека. Но не се гаси туй що не гасне..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Палчев е виден български лекар и общественик, деец на ВМОРО и Костурското благотворително братство, член на Националния комитет на Съюза на македонските емигрантски организации в България.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1681 пъти.