Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонците и политическите борби в България", София, 1926 година
Симеон Евтимов от с. Емборе, Кайлярско, Егейска Македония - "Македонците и политическите борби в България", София, 1926 година


Увеличи
Описание

"Нашето Отношение към Правителства и Политически партии в България, беседа държана в конгреса на Македонските младежки организации на 21 август 1925 г. в Горна Джумая".
"Тази беседа вижда бел свет и се поднася на македонската емиграция и българското общество с единственото желание да се хвърли светлина върху толкова експлоатирания - от свои и чужди - въпрос за отношението на македонските организации към правителствата и политическите партии в България. За целта на тази беседа не можеше да не се засегнат почти изключително отношенията на най-компетентната носителка на концепциите по македонския въпрос - В.М.Р.О. към правителствата в миналото, както и борбата й срещу земледелци и комунисти в по-нови времена. Всичко в настоящата брошура говори за желанието ни не да нападаме това или онова правителство, не да осъждаме тази или онази политическа партия, а да осветлим въпросите от македонско гледище и да подчертаем самостоятелността на освободителното движение. Ние ще считаме, че сме постигнали целта си, ако и обществото посрещне тази брошура като опит за лоялно очертаване на позициите по един жизнен за българското племе въпрос, какъвто е македонският." "Засегайки този въпрос, ние не правим теоритически разсъждения и не защитаваме неоделетворени програмни постановления, а вадим поуката и разказваме историята на 32-годишна дейност, в която рамо до рамо са работили и работят фабрикантът и работникът, чиновникът и земледелецът, политикът и безпартийният, националистът и социалистът, консерваторът и анархистът."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Симеон Евтимов (1896-1932) е български революционер и журналист, деец на ВМРО . Член е на Македонския младежки културно-просветен съюз, редактор е на вестник "Macedoine", орган на Централния комитет и Задграничното представителство на ВМРО издаван в Женева и вестник "Македония".


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1447 пъти.