Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Нашата песен", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", книга 9 и 10, година XI, София, 1939 година
Кирил Христов Совичанов от Битоля, Вардарска Македония - "Нашата песен", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", книга 9 и 10, година XI, София, 1939 година


Увеличи
Описание

Кирил Христов Совичанов за песните на македонските българи.
"С цел да се проучи Македония в нейната същност - подземни и надземни богатства, величествени пейсажи, материална и духовна култура, фолклор, нрави и обичаи и т.н. през време на освободителните войни беха изпратени учени и специалисти, които събраха и донесоха ценни материяли. Музикални сили само не можаха да проникнат там, за да се събере всичко що е създала душата на македонския българин, облика на неговите копнежи за свобода, за любов към родината и за готовност да жертвува всичко, за да осигури нейното свободно съществувание. Нема тържество литературно или музикално или увеселение в тесен кръг на близки или познати, в което македонската песен да не заема почетно место. Нема българин, осиян или не от благоволението свише да владее музикалното изкуство, който да не подири душевна наслада в македонската песен...От Македония дойде културата на България, а като важна проява на тази култура е песента, която дойде тоже от Македония и наложи своя отпечатък върху българската народна песен. Крайно време е да се впрегнат всички сили да издирят и съберат народните песни, върху които се нанася ужасно поражение от модернизма, ако би могло да се нарече така нахалството и порнографията в музиката. Песента требва да пазим като най-съкровен дар изпратен нам от Бога. А що става? Всеки сега се надпреварва да изнесе некой по-банален и безсрамен шлагер, присаден тук от чужбина или измишльотина на разни стихоплетци, които убиха нашите чисти нрави и унищожиха духа на свен и срам в младежта... песни които със закон требва да бъдат забранени, за да се прекрати опустошението в душите на гражданите и пораженията върху стимулите, които единствено са запазили народа ни през всички превратности на съдбата."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Битоля Кирил Христов Совичанов (1878-1961, София) е просветен деец, ВМОРО революционер и председател на Илинденската организация в България. Баща е на големия български оперен певец Борис Христов и на офицера от Българската армия и член на ВМРО Николай Христов.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1479 пъти.