Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Атаката на Одрин под Осветлението на Историята и Изкуството", София, 1931 година
Петър Дървингов от Кукуш, Егейска Македония - "Атаката на Одрин под Осветлението на Историята и Изкуството", София, 1931 година


Увеличи
Описание

"Историко-Психологически Анализ";
Една сказка за Атаката на Одрин, държана от българския военен деец, революционер и историк Петър Дървингов в Софийското офицерско събрание на Благовещение, 7 април 1931 г.


Източник: Оригинален източник на книгата: тук.

Автор: Роденият в беломорския град Кукуш Петър Георгиев Дървингов (1875-1953, София) е легендарен български офицер, ВМОК войвода, организатор на чети във ВМОРО и военен историк, член-кореспондент на Българската академия на науките от 1932 г. Завършва с отличие Военното училище в София през 1896 г. (трети по успех). По време на Горноджумайското въстание през есента на 1902 г. е член на въстаническия щаб и ръководи чета. През Илинденското въстание от 1903 г. Дървингов е военен организатор на четите на ВМОРО. Като войвода на чета в Серски революционен окръг води боеве в Мелнишко. През Балканската война е назначен за началник-щаб на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През Първата световна война е началник щаб на Единадесета пехотна македонска дивизия на Българската армия, а по-късно е назначен и за началник щаб на Моравската военно-инспекционна област. След войната се занимава с научна и обществена дейност. Става почетен председател на Дружеството на македоно-одринските опълченци, на Дружеството на българските публицисти и на Дружеството на военните писатели в България. След преврата от 09.IX.44 година е репресиран от новата комунистическа власт.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3158 пъти.