Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Освободителните борби на Македония. Том първи – Илинденското възстание", София, 1933 година
Христо Силянов из Охридско, Вардарска Македония - "Освободителните борби на Македония. Том първи – Илинденското възстание", София, 1933 година


Увеличи
Описание

Из предговора на книгата:

"Две думи от илинденци.
По случай 30 годишнината от Илинденското възстание, VII редовен конгрес на илинденци, миналата година, провъзгласи праздника Илинден 1933 г. за юбилеен и възложи на ръководното тело на организацията да ознаменува тази дата с издаването на едно по възможност пълно историческо описание на освободителните борби на македонския българин.
В едно събрание на най-запознатите с македонския въпрос лица се реши тази тежка задача да бъде възложена на известния писател г. Христо Силянов, който покрай качествата му на обективен публицист и познавач на въпроса, има и непосредствени впечатления от епическите борби на македонския роб..."

Скенираната тук книга е дар от Илинденската организация на българския офицер от Крушево Никола Габровски .


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Иванов Силянов е български революционер, поет, историк и мемоарист, деец на ВМОРО, като документира дейността й в продължение на дълги години. Роден е в Цариград през 1880 година в семейството на Иван Силянов от Охрид. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, Битолската българска гимназия, Софийския университет. Работи като учител в българските училища в Прилеп и Лерин. Участва в Илинденско-Преображенското въстание като заместник-войвода, като в края на въстанието охранява бягащите към България бежанци. През 1905 година е един от инициаторите за образуването на Съюза на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е войвода на партизанска чета в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. След войните се установява в София, където развива журналистическа и публицистична дейност - сътрудничи на голям брой печатни издания, влиза в Демократическия сговор, става член-учредител на Македонския научен институт в София. Христо Силянов е дългогодишен член на ВМОРО (допълнителен член на Задграничното представителство на ВМОРО) като в множество свои книги описва дейността на организацията и вдигнатото от нея Илинденско-Преображенското въстание.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 10119 пъти.