Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До Господина Министър-Председателя и до Господина Министра на Външните работи и Изповеданията в Царство България", София, 10 октомври 1940 година
Дебърско благотворително братство - "До Господина Министър-Председателя и до Господина Министра на Външните работи и Изповеданията в Царство България", София, 10 октомври 1940 година


Увеличи
Описание

Едно историческо, етнографско и географско изложение за Дебърския край изпратено от Дебърското благотворително братство до българския министър-председател Богдан Филов и до министъра на външните работи и изповеданията Иван Попов на 10 октомври 1940 година.
"Господин министре,
Събитията, които стават налагат на всички ни не само по-голема бдителност, но и предвидливост. В голема надежда сме, че българския народ ще бъде удовлетворен и ще получи своето обединение. Ние верваме, че българското правителство, което стои винаги с пълна пушка, е готово да защити народните права, ако би се накърнили законните искания, по отношение българските земи в западна посока - МАКЕДОНИЯ. Географските граници на тая от векове българска страна са известни и требва да бъдат запазени в техната целост. Нас бежанците от чутовно Дебърско с право ни тревожи съседството, не на Албания, а на нейната покровителка Италия, която днес има всичката власт да наруши географската граница на Македония, особенно на съседно Дебърско. За това, Господин Министре, Ви представляваме едно изложение, което има за цел да докаже, че Дебърско, което е част от Македония, не може да живее вън от нея. Най-после, Дебърско, което за гордост на българския народ, е запазило през всички времена на чуждото робство: верата, езикът и народността, ще бъде защитено с всички сили за да се приюти към Майката Отечество България."
Изложението е подписано от председателя на Дебърското благотворително братство - Стамат Стаматов и от секретаря на братството - Мартин поп Арсов.


Източник: Оригинален източник на документа - Държавна агенция "Архиви";

Автор: Дебърското благотворително братство е наследник на Дебърската просветителна дружба, създадена от емигранти от Дебърско в София в края на XIX век. Братството съществува до 1950 г., когато е разтурено от комунистическата власт. Дебърското благотворително братство се е намирало на пл.."Св. Неделя" 3 в София.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2449 пъти.