Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Заслугите в миналото на Рафаел Моис Камхи към българщината в Македония", София, 1943 година
Коста Николов от с. Вирче, Царевоселско, Вардарска Македония - "Заслугите в миналото на Рафаел Моис Камхи към българщината в Македония", София, 1943 година


Увеличи
Описание

През 1943 г. председателят на Съюза на Македонските братства генерал-майор Коста Николов (подпомогнат със свидетелствата на Илинденците - Анастас Лозанчев, Тома Николов и Лука Джеров) се застъпва за дееца на ВМОРО Рафаел Моис Камхи (Скендербег) пред българското правителство и успява да му издейства българска лична карта, възможност за постоянно местожителство в София и да предотврати неговата депортация от Солун от германските окупационни власти.

Източник: Оригинален източник на документите - Държавна Агенция "Архиви"

Автор: Коста Николов (1873-1944) е български военен деец (генерал-майор), общественик и политик. Професор е във Военната академия в София и председател на Главната реквизиционна комисия. След пробива при Добро поле е началник щаб на отбраната на София и взема участие в потушаването на Владайското въстание. Член е на Централното управление на Съюза на запасните офицери. Председател е на Н.К. на Съюза на Македонските братства и председател на Малешевското македонско братство. Член-учредител е на Македонския научен институт. Народен представител е в XX, XXI и XXII Обикновено Народно събрание. След комунистическия преврат на 9 септември генерал-майор Коста Николов е отведен „за справка“ и изчезва безследно.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2398 пъти.