Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Българско Костурско", Ксанти, 1919 година
Георги Константинов - Бистрицки от Костур, Егейска Македония - "Българско Костурско", Ксанти, 1919 година


Увеличи
Описание

"В памет на ръководителите, борците и народолюбивите българи-мъченици, паднали въ време на възраждането, революционната епоха и трите освободителни войни за благото и свободата на Българско Костурско, посвещава труда си." - Авторът.
Книгата съдържа - Граници и население на Българско Костурско; Възраждане; Революционна борба; Хуриет и войните; Българщината в Костурско и чуждите мнения за нея; Гръцките клевети; Обозначение по хронологически ред на по-главните сражения, кланета, зверства, атентати и убийства в Костурско от 1899 до 1908 г.; Имената на ръководителите дейци-войводи и на районните войводи с малка характеристика;
"Пред мисълта, че в днешните съдбоносни времена, които преживява българското отечество, всеки българин е длъжен да допринесе нещо в полза на родината си, аз се постарах да подготвя този скромен труд за многострадалния си роден край, който влачи най-тежките вериги на робството и се намира на върха на отчаянието и безнадежността."
"Костурчани! Купете си многоценната книжка "Българско Костурско" и я разпространявайте помежду всички народолюбиви българи, за да имате един скъп спомен от героичното ни и славно минало и да спомогнете по косвен начин на безбройните сираци, вдовици и пострадали български семейства в поробения ни мил роден край." - От Настоятелството на Костурското Благотворително Братство "Надежда" в гр. Ксанти.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Константинов - Бистрицки е български писател, литературен деец и филолог. Секретар е на настоятелството на Костурското благотворително братство "Надежда" в Ксанти. Сътрудник е на "Илюстрация Илинден".


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3995 пъти.