Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Признателността на бежанците", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 145, София, 5 април 1927 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Признателността на бежанците", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 145, София, 5 април 1927 година


Увеличи
Описание

Благодарствен художествено-изработен адрес, който Македонския национален комитет поднася на председателя на Американския Червен кръст г-н Пейн. Художественото оформления на паметния лист е изработен от голямия български художник Стефан Баджов (роден в град Крушево , Вардарска Македония) и поднесен на г-н Пейн, заради неговата роля в облекчаването на положението на македонските бежанци спасяващи се в България от турски, гръцки и сръбски издевателства .

"Многоуважаеми господин Пейн, Националният комитет на македонските благотворителни братства в България счита за свой върховен дълг от свое име, от името на организираната македонска емиграция и от 250-те хиляди бежанци, българи от Македония, да скрепи в тоя паметен лист, особени чувства на благодарност и на признателност към Вас, многоуважаемий господине председателю на Червен кръст на Съединените Американски Щати, за великодушието, което американския народ, ръководен от редкото си качество на филантропия, показа към нашите нещастни сънародници – бежанци от Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2854 пъти.