Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Жертви на комунистите - Кръсто Лазаров Кумановски", публикувано във в. "Македонска Трибуна", брой 1273, Indianapolis, USA, 26 юли 1951 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Жертви на комунистите - Кръсто Лазаров Кумановски", публикувано във в. "Македонска Трибуна", брой 1273, Indianapolis, USA, 26 юли 1951 година


Увеличи
Описание

Иван Михайлов за жертвите на комунистите и войводата Кръсто Лазаров Кумановски.
"По общо признание, в Югославия и в България комунистическите режими с най-големо остървение преследват хората, които се сметат за участници в македонското освободително движение. Не че от другите среди на обществото не са пострадали множество лица; гонитбата е насочена против всички некомунисти. Но като се съди по процента на дадените жертви, а и по проявяваната омраза от страна на властите, излиза, че за комунистическия режим, и в Югославия и в България, враг номер първи е македонското освободително движение.
"Отбраната на нашето движение, специално на ВМРО, срещу комунистическите пристъпи е един от най-красноречивите доводи, че македонското дело поставя на първо место своята самостоятелност, като се стреми и към самостоятелността на Македония. В гробовете си биха се обърнали от почуда старите македонски деятели, а и наивните некогашни социалисти от България, ако можеха да видят до каква степен чужди оръдия са били Влаховци, поп Томовци, които най-вече ревеха на времето против върховизма, срещу който бе и ВМРО. Има ли по-типичен върховизъм, по-пълна подчиненост на чужди централи от тая на казаните комунисти?"
"Една истинска жива легенда бе, и ще си остане, името на Кръсто Лазаров, кумановския войвода; легенда, каквото не се среща често даже в средата на македонското революционно движение. Бойните подвизи, борческата деятелност на Кръсто Кумановски може да се сравняват само с тази на един Апостол Енидже-Вардарски на един Христо Чернопеев, Васил Чекаларов. С тази разлика, че Кръсто може да работи за Македония през много по-дълъг период. Ако неговите спомени беха отпечатани, сигурно биха се чели като най-увлекателен роман; и множество българи не биха повервали, че в техната среда е живел подобен герой..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3139 пъти.