Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Речи и подвизи на доброволката Донка Войвода", София, 1928 година
Донка Ушлинова от с. Смилево, Битолско, Вардарска Македония - "Речи и подвизи на доброволката Донка Войвода", София, 1928 година


Увеличи
Описание

Книжка с очерк на Донка Ушлинова и част от нейните речи, които тя е изнасяла пред българските войници.

"Храбри български войници!
Мили мои бойни другари!
За кого сте оставили жени и деца? За какво сте тръгнали да мрете? За Македония ! Да, за Македония , която има хубостите на рая, но която звероподобните врагове на нашето племе са обърнали на ад. За Македония ! Дето сребристи потоци я кръстосват и правят пленително хубава. За Македония , дето се говори, пее и плачи на чист бащин български език ."

"Храбри български войници!
Вас Бог е предопределил да счупите оковите, да скъсате веригите от врата и ръцете на вашата родна сестра Македония . И ще ги скъсате, защото вие обичате България, обичате Македония с всичкия порив на вашата родолюбива душа."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Родената в родното село на Даме Груев – Смилево, Донка Ушлинова (1880 - 1937, Варна) е единствената българка, сражавала се в три войни . Освен участничка във войните за национално обединение на българите, Донка Ушлинова е част и от дейността на ВМОРО , оставайки в историята като Донка Войвода и Донка Комитката.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1433 пъти.