Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Ние чакаме", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 39, София, 8 април 1928 година
Васил Пасков от с. Осиково, Неврокопско, Пиринска Македония - "Ние чакаме", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 39, София, 8 април 1928 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът Васил Пасков за преследванията на българите във Вардарска Македония от страна на сръбските власти . "Две сили – едната облечена в законна власт, другата инфернална – едновременно са се заели, като не се спират пред нищо, да очистят Македония от всички по-будни и съзнателни българи, да обезглавят македонското българско население."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Васил Илиев Пасков (1874-1934, Велинград) е български просветен деец и ВМОРО революционер. Завършва Солунската българска мъжка гимназия и Софийския университет. Работи като учител в българската гимназия в Битоля и като главен учител в българското училище в Ново село, Щипско. Председателства Конгреса на ВМОРО на Петрова нива в Одринския революционен окръг, при който се обявява вдигането на Преображенското въстание в Одринска Тракия. В България Васил Пасков редактира редица вестници, виден член е на българската Демоткратическа партия, член-учредител е на Македонския научен институт в София, на Илинденската организация в София и е един от председателите на Съюза на българските журналисти.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 703 пъти.