Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Кратки бележки из моя живот", София, 1945 година
Димитър Благоев от с. Загоричани, Костурско, Егейска Македония - "Кратки бележки из моя живот", София, 1945 година


Увеличи
Описание

"Не е известна точно датата на раждането ми, защото кръщелното ми свидетелство, което имам и сочи за такава 1859 год., е издадено по-късно, с цел да докаже, че съм по-млад отколкото изглеждам... Но аз помня, че когато отидох в Цариград 14-15 годишно момче, много приказваха за френско-пруската война. От тук трябва да се заключи, че датата на раждането ми ще да е около 1855-56 год.
"Родом съм от известното македонско село Загоричане, Костурско. То е голямо, чисто българско село, разположено в последните хълмисти склонове от южните разклонения на големия планински масив Вич планина и в началото на голямата равнина, простираща се на юг от селото."
"Помня добре това си първо запознаване с полицията. То бе една седмица след убиването на Александър II, през март 1881 година...в участъка между мен и полицейския пристав се завърза следният къс диалог:
- Вашата фамилия, т.е. презимето ви?
- Благоев - отговорих.
- Благоев?! - повтори, той учудено - въпросително.
И почна да прелиства един календар. След дълго ровене в календара, най-после вдигна глава и ми каза: Каква е такава вашата "фамилия"? В руския календар няма такъв светец. Наду ме смях, но, предвид на обстоятелствата се въздържах с мъка и му отговорих:
- Защото не съм русин, българин съм.
- А такава ли била работата! Е вървете си, сбогом!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Костурско Димитър Благоев (1856-1924, София), наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров - Българската социалдемократическа партия.
Димитър Благоев участвува в македоно-одринското движение в свободна България. През летото на 1885 г. е един от инициаторите за създаване на легална организация в България. По-късно е член на македоно-одринското движение в Пловдив и участвува в работата на VI конгрес на македоно-одринската организация през 1899. Убеден интернационалист, изповядва марксистки идеи и развива идеята за Балканска федеративна република, която според него ще доведе до разрешаване на македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2746 пъти.