Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Църквата и народната просвета", София, 1946 година
Иван Снегаров от Охрид, Вардарска Македония - "Църквата и народната просвета", София, 1946 година


Увеличи
Описание

Акад. Иван Снегаров за църквата и народната просвета и за заслугите на Българската православна църква за духовното развитие на българския народ.
"Много превратности преживял българският народ от хиляди години насам (168-годишно византийско робство и 500-годишно турско-фенерско иго, разорителни възстания и войни), обаче в душата му непрестанала да действува светлодатната християнска вера. Около него непрогледна тъмнина е гнетяла всичко живо, но душата му оставала жива и незасегната. Тя виждала през мрака, в нея блещукало неръкотворно кандилце, светял непрекъснато сияйният образ на Христа. Нашият народ, смирен и покорен под меча на тиранина и гнета на лъже-пастири, се освежавал от тия небесни лъчи, просветлявали се и се освещавали неговите мисли и чувства. Българският народ вярвал, че Светлината на света пак ще го изведе на широк и светъл друм, към духовен възход... Това живо съзнание, което поддържала в душата на българския народ неговата религия - християнството и в частност православната вера, било по-верен ръководител отколкото всякакъв компас всред бурите и тревълненията на живота."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид академик Иван Йончев Снегаров (1882-1971) е голям църковен историк, архивист и археограф. Работи като учител в Цариградската семинария, Педагогическото училище в Сяр, Солунската българска мъжка гимназия, в Ямболската гимназия, Софийската семинария и др. Редовен доцент в Богословския факултет на СУ в Катедрата по история (1926), редовен професор (1933), член-кореспондент на БАН (1933), академик (1943), титуляр на Катедрата по история в Софийската семинария (1950), където работи и след пенсионирането си като хоноруван професор от 1951 до 1956 година. Директор е на Института за Българска история при БАН от основаването му през 1947 до 1950 година, директор на Архивния институт при БАН (1951-1959). Иван Снегаров е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен (1958). Той е член на Охридското културно-просветно дружество и на ВМОРО от 1902 година, редактор е на вестник „Автономна Македония“ (1920-1923). Член-учредител е на Македонския научен институт и е сътрудник на органа му „Македонски преглед“ (1924-1943).
За повече информация за автора тук
И на църковния сайт за православието тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3251 пъти.