Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Последното бугарско училиште во Македониjа", публикувано във сборник "Револуционерните борби во Тиквешиjата. Спомени и материjали. Книга 1", Държавен архив на Република Македониjа, Скопие, 2001 година
Йордан Анастасов от Кавадарци, Вардарска Македония - "Последното бугарско училиште во Македониjа", публикувано във сборник "Револуционерните борби во Тиквешиjата. Спомени и материjали. Книга 1", Държавен архив на Република Македониjа, Скопие, 2001 година


Увеличи
Описание

Йордан Анастасов за последното българско училище в Кавадарци , затворено от сърбите през 1913 година.

"Во текот на Балканската воjна беше затворена Бугарската духовна семинарjа во Цариград, во коjа jас бев ученик во трети клас (денешен десетти клас). Се вратив во Кавадарци каj родителите. Уште во првите денови jа почувствував вознемиреноста на разочараноста на кавадарчани. Jа очекувале бугарската воjска, а дошла српската, со српска администрациjа, коjа не jа криела своjата омраза кон нив, нарекуваjки ги "бугараши". Се заканувале дека ке ги затворат бугарските училишта и ке ги заменат со српски. И тоа во Тиквешиjата (ги опфака градовите Неготино и Кавадарци и над 90 села), каде што никогаш не може да проникне ни српска, ни грчка пропаганда. Една стара туска поговорка, коjа беше запишана и пренесена од германскиот научник Гризебах, гласеше: турски наjдобро се зборува во Цариград, албански во Елбасан, грчки во Jанина, а бугарски во Тиквеш."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Кавадарци Йордан Анастасов Константинов (1893-1976, София) е общественик и политик, привърженик на лявото крило на македонското освободително движение, деец на ВМРО (обединена). Част от Тиквешкото братство, секретар на Националния комитет на Съюза на македонските братства , член на Българската комунистическа партия.
Посетете Уикипедия за повече информация за Йордан Анастасов


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2351 пъти.