Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Български книжовници от Македония; 1704-1878", София, 1922 година
Антон Попстоилов от с. Лешко, Горноджумайско, Пиринска Македония - "Български книжовници от Македония; 1704-1878", София, 1922 година


Увеличи
Описание

"От неколко години насам изучавам епохата на бѫлгарското вѫзраждане, епоха, през която целокупния бѫлгарски народ, гдето и да живееше, даде такива светли личности, с каквито редко могат да се похвалят други народи. При общия стремеж бѫлгарския народ да се освободи от двойното робство - духовно от гѫрците и политическо от турците - е действувал планомерно и постепенно: групирал се е около цѫрквата и училището, и те станали за него главни фактори, отдето се е направлявала и рѫководила борбата. Водителите му, изразители на народното желание, не жалили ни труд, ни средства, а често пѫти бедствували, само и само да отговорят напѫлно на народното искане. И днес, като разглеждаме гигантските им дела, ние просто оставаме смаяни, каква голема любов са питаяли кѫм своя народ, как безукоризнено и преданно са работили! Народ, който е дал такива синове, които го извадиха от мрака на невежеството и забравата, ще живее и напредва.
Като син на Македония, сметам, че изпѫлнявам свещен дѫлг с тоя труд кѫм паметта на пѫрвите новобѫлгарски книжовници, а на младото поколение пожелавам дѫлбоко да се проникне от дейността им: там то ще научи, как са работили нашите деди и бащи, с каква любов и самоотвержност са служили роду си, какви идеали са ги движили и какво завещаха на поколението."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Антон Попстоилов Ников (1869-1928, София) е виден български историк, фолклорист и етнограф, академик на Българската академия на науките. Дългогодишен учител в Македония и Одринска Тракия - бил е директор на Битолската българска класическа гимназия, Солунската българска девическа гимназия, Одринската българска мъжка гимназия, Серското българско педагогическо училище, Солунската българска мъжка гимназия и Солунската българска търговската гимназия, както и е бил главен училищен инспектор в Цариград към Българската екзархия. По време на Първата световна война между 1915 и 1918 год. е етнограф към Втора българска армия и обикаля освободените градове Охрид, Скопие, Велес, Крива паланка, Серско и Драмско в издирване на исторически и етнографски паметници. Член-учредител е на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2577 пъти.