Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До Господина Министра на Търговията, Промишлеността и Труда. Отделение за Мините, Кариерите и Минералните води; Заповед за назначение и уволнение за главен счетоводител на Мини "Перник", София, 1921 година
Панчо Михайлов от Щип, Вардарска Македония - "До Господина Министра на Търговията, Промишлеността и Труда. Отделение за Мините, Кариерите и Минералните води; Заповед за назначение и уволнение за главен счетоводител на Мини "Перник", София, 1921 година


Увеличи
Описание

За тъжната съдба на един борец за свобода..
. През 1921 г. Панчо Михайлов Апостолов е главен сметководител (счетоводител) на мина "Перник", но е уволнен по нареждане на висшето ръководство на БЗНС и министър Александър Димитров поради съмнения за връзки с македонското революционно движение и Тодор Александров.
. На 7 септември 1921 г., след като е подтикнат да подаде оставката си като главен счетоводител на мините в Перник, Панчо Михайлов изпраща писмо до Министъра на Търговията, Промишлеността и Труда (Райко Даскалов), в което описва своите мотиви:
"Пред Господина Министра на Войната, Господин Ал. Димитров, шантажисти лансираха слуха, какво че аз като македонец бил сѫм в неразривни врѫзки с революционери от Македония, и че сѫм им давал прибежище, обстоятелство, което ме рисувало, като човек опасен за обществения ред и спокойствие в мината "Перник"!!
Напоследѫк забелезва се едно систематическо преследване на чиновниците бѫлгари македонци единственната вина, на които се сѫстои в това, че са македонци. Интересно би било, да се знае, Господине Министре, като какви елементи крие в себе си понятието Македонец. Нима в жилите на сѫщия не тече оная алена крѫв, каквато тече в бѫлгарина от Бѫлгария? Нима бѫлгарина Македонец не говори на оня роден кѫршен език, на който приказва всеки бѫлгарин от Бѫлгария? Нима македонеца бѫлгарин нема сѫщите нрави, обичаи, вера и начин на живеене, каквито ги има и бѫлгарина от Бѫлгария? Да се отказва пѫлното единство между бѫлгарина македонец и бѫлгарина от Бѫлгария, това е равносилно на гавра към пролетата свещенна крѫв и грамадата от кости, дадени за свободата на Македония от целокупния Бѫлгарски народ независимо дали той живее покрай Черно море, белия Дунав, Шар планина, Охридското езеро, Кѫрвавия Вардар и бреговете на Бело море...
Не може да се угаси онова, което носи в себе си елементите на безсмѫртие. Ако на дивашките племена на далечна Африка, Азия и Австралия е позволена борбата за извоюване политическа свобода, защо на македонските бѫлгари, които са дали писмеността на целото славянско племе се отказва сега правото на борба даже за самосѫхранение? Нали в името на сѫщата свобода Вие, Господин Министре, през 1918 год. при Радомир и Владая поведохте част от Бѫлгарския народ на борба, с което обезсмѫртихте името си и това на Бѫлгарския Народен Земледелски Съюзъ. Какво престѫпление крие в себе си факта, че сѫм македонец, даже и да бих имал врѫски с революционери от Македония, вѫрху което безсѫвестните клеветници ми стѫкмиха обвинение за посегане не само на длѫжността ми, но и на свободата ми, като гражданин."


Източник: Оригинален източник на документите - Държавна агенция "Архиви".

Автор: Роденият в град Щип Панчо Михайлов Апостолов Мечкаров (1891-1925, София) е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия през Балканските войни, офицер от Българската армия през Първата световна война, Кочански околийски войвода на ВМРО, български учител и фолклорист.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2166 пъти.