Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Учебник по Пение за Първи Прогимназиален Клас", София, 1932 година
Йосиф Чешмеджиев от Скопие, Вардарска Македония - "Учебник по Пение за Първи Прогимназиален Клас", София, 1932 година


Увеличи
Описание

Български учебник по пѣние за първи прогимназиален клас (пети клас), написан от видния български композитор и диригент Йосиф Чешмеджиев и одобрен от Българското министерство на народното просвѣщение.
"У насъ музиката е най-любимото и популярно изкуство. Напредъкътъ ни въ музикално отношение е въ зависимость отъ подготовката на подрастващето поколѣние. Семейството и срѣдата, както и огромното богатство отъ народното ни тоново творчество, иматъ голѣмъ дѣлъ въ градежа на музикалната ни култура. Се пакъ, училището е единственото мѣсто за системно и планомѣрно обучение."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Йосиф Чешмеджиев (1890-1964) е български композитор и диригент. Учи музика при Атанас Бадев в Солун, в Българската духовна семинария в Цариград и в Лайцигската консерватория. Гимназиален учител във Видин, Ямбол (1914­-20) и София (1920-­27; 1930-­32). Образцов учител при ДМА (1921-­24). Сътрудник-записвач на народни песни в отдел “Народна музика” при Народния етнографски музей (1928-­31). Музикален редактор на вестник “Македония” (1925­-33) и редактор на музикална библиотека “Пантеон” (до 1934). Ръководи македонския смесен хор “Шар” (от 1926), смесения хор “Юнак” (от 1933). Има широка просветна дейност за музикално ограмотяване сред турското население в България. Пише детски и училищни песни, песни за смесен хор, обработки на македонски и турски народни песни и др. Автор е на: 2 симфонии и пиеси за оркестър; инструментални пиеси; песни за глас и пиано; масови и естрадни песни и др.
За повече информация за Йосиф Чешмеджиев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1229 пъти.