Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Музикалните тържества в Прага", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 415, София, 28 февруари 1928 година
Йосиф Чешмеджиев от Скопие, Вардарска Македония - "Музикалните тържества в Прага", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 415, София, 28 февруари 1928 година


Увеличи
Описание

Видният композитор от Скопие Йосиф Чешмеджиев за музикалните тържества в Прага, където участие взимат славянските държави от Европа. Той предупреждава българските представители, че сърбите вероятно ще се опитат да фалшифицират българската песен, най-вероятно тази от Македония, за да я представят като "сръбска".

"Образуван е сборен хор от най-добрите певци из столичните хорове. Всички хористи трябва да се проникнат от съзнанието, че в Прага ще представят не себе си, като хоров апарат, а българското племе чрез неговата песен при вероятни опити на сърбите да я фалшифицират в Прага. (...)
Ние македонците сме възпрепятвувани да вземем участие. Що се отнася до споменатите сръбски опити, требвало би да припомним, че главният уредник на Пражките музикални тържества и един от най-крупните съвремени чешски компонисти – професор Рудолф Карел, миналото лето обиколи една част от Македония и има възможността да бъде облъхнат от дивната чаровна българска песен в Македония и познава безпокойните усилия на сърбите да фалшифицират тая песен и да я представят като сръбска, неможейки да я доловят в истинската й физиономия и стихия, изнасят я съвсем не такава, каквато сам той я чу от устата на баби и девойки."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Йосиф Чешмеджиев (1890-1964) е български композитор и диригент. Учи музика при Атанас Бадев в Солун, в Българската духовна семинария в Цариград и в Лайцигската консерватория. Гимназиален учител във Видин, Ямбол (1914­-20) и София (1920-­27; 1930-­32). Образцов учител при ДМА (1921-­24). Сътрудник-записвач на народни песни в отдел “Народна музика” при Народния етнографски музей (1928-­31). Музикален редактор на вестник “Македония” (1925­-33) и редактор на музикална библиотека “Пантеон” (до 1934). Ръководи македонския смесен хор “Шар” (от 1926), смесения хор “Юнак” (от 1933). Има широка просветна дейност за музикално ограмотяване сред турското население в България. Пише детски и училищни песни, песни за смесен хор, обработки на македонски и турски народни песни и др. Автор е на: 2 симфонии и пиеси за оркестър; инструментални пиеси; песни за глас и пиано; масови и естрадни песни и др.
За повече информация за Йосиф Чешмеджиев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1041 пъти.