Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Епоха, земя и хора. Из Българското минало", София, 1939 година
Царевна Миладинова-Алексиева от Струга, Вардарска Македония - "Епоха, земя и хора. Из Българското минало", София, 1939 година


Увеличи
Описание

Спомените на Царевна Миладинова са издадени постсмъртно от сина и - роденият в Солун професор Владислав Алексиев. В тях тя разказва за учителстването си из различни градове на България, за Руско-турската освободителна война, за град Солун и неговото население, за Илинденско-Преображенското въстание, за своя баща Димитър Миладинов и за своя чичо Константин Миладинов, за изгубения роден край в следствие на Междусъюзническата война и др.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Родената в град Струга Царевна Димитрова Миладинова-Алексиева (1856-1934, София) е просветна деятелка. Работи като учителка в Шумен, Етрополе, Свищов. Тя е сред основателките на българскато девическо училище в Прилеп (1889) и Солунската българска девическа гимназия "Свето Благовещение" в Солун (1880). Царевна Миладинова е дъщеря на Димитър Миладинов, който заедно с брат си Константин Миладинов издават прочутия сборник "Български народни песни", Загреб, 1861 г.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4980 пъти.