Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Епоха и люде", публикувано в "Сборник Солун", София, 1934 година
Царевна Миладинова-Алексиева от Струга, Вардарска Македония - "Епоха и люде", публикувано в "Сборник Солун", София, 1934 година


Увеличи
Описание

Спомените на българската учителка и дъщеря на Димитър Миладинов – Царевна Миладинова-Алексиева за град Солун , където тя е била основател, директор на Солунската българска девическа гимназия „Свето Благовещение“ .

"Ние не знаем, как по-добре бихме могли да се отблагодарим на Солун и на солунските българи. Най-добре е, може би, да се опитаме да предадем поне една малка част от делата на ония покойници и ония живи още солунски граждани, които през нашата епоха високо издигнаха българското име и българската просвета там.
Правим това с пълното съзнание, че вършим една, макар и твърде малка, но все пак полезна работа, която би могла да насърдчи младите поколения, неизгубили вера в доброто бъдеще на един народ като българския с хилядогодишна история. В деня, в който нашата младеж се научи да почита и най-големите и най-малките ратници за народна просвета, ние, старите, ще можем да бъдем сигурни, че тази младеж крепко ще издигне на своите плещи бъдещето на българския народ, въпреки крушения, като солунското от 1913 год."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Родената в град Струга Царевна Димитрова Миладинова-Алексиева (1856-1934, София) е просветна деятелка. Работи като учителка в Шумен, Етрополе, Свищов. Тя е сред основателките на българскато девическо училище в Прилеп (1889) и Солунската българска девическа гимназия "Свето Благовещение" в Солун (1880). Царевна Миладинова е дъщеря на Димитър Миладинов, който заедно с брат си Константин Миладинов издават прочутия сборник "Български народни песни", Загреб, 1861 г.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 210 пъти.