Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До всички братя и сестри в Пиринска Македония", Италия, 11 март 1990 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "До всички братя и сестри в Пиринска Македония", Италия, 11 март 1990 година


Увеличи
Описание

Едно легендарно писмо на последния лидер на ВМРО Иван Михайлов до населението на Пиринска Македония, което в началото на 90-те години е облъчвано със силна македонистка пропаганда от страна на югославски радия и създадени от УДБА местни македонистки организации.

"Онова, което за днешно време особено е важно и справедливо, е следното: България да се простре до южните и западните македонски области, които са били очертавани отпреди сто години като граници предимно на българското племен. Между това и днешното могъл би да се приеме поне следния преходен компромис:
Една независима Македония във всичките ѝ географски граници, каквито живущото в нея население само ги посочва.
Всички сръбски бленове за Югославия до Черно море, или поне уголемена Сърбия с Пиринската и Софийската области могат да бъдат днес присъщи само за заслепени шовинисти, които искат да си създават по-привлекателен живот чрез луди фантазии.
Македонска нация и език не съществуват. Това са измислици на фантазии като сръбската, за да използуват като аргументи пред хора, коите не познават нито миналото, нито настоящето.
ВМРО винаги е гледала правилно на етнографските и политическите стремления на Белград. Днешната така наречена Република Македония обема в себе си редица безправия и фалшификации."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2741 пъти.