Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Екзархията и църковно-училищното дело в Македония и Одринско", София, 1907 година
Евтим Спространов от Охрид, Вардарска Македония - "Екзархията и църковно-училищното дело в Македония и Одринско", София, 1907 година


Увеличи
Описание

Евтим Спространов (под псевдонима А. Б.) с критика за Екзархията и "калугерщината", която я управлява.
"Учебната година се свърши и за нас робите в Турция; ала каква бе тя, тая нещастна учебна година, която изпратихме във вечността? Болна, скапана, мършава. Докато очаквахме да бъдем по-добре от лани, тази година бехме несравнимо по-зле....В Македония през течението на последните години толкова интелигентен свет се изгуби и пропъди, какъвто не се е изгубвал и пропъждал десетки години преди това. Причината на туй е изобщо грозното положение в страната, но в същото време причина е и самата Екзархия. Тя не е помислила нито веднъж, как да задържи вътре интелигенцията, а напротив я гони сама безразсъдно. По амбицията на некой владика или председател, тя гони и мести безразборно най-добрите сили. Това ли е задачата на Екзархията?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Евтим Ангелов Спространов (1868-1931, София) е публицист, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер. Един от основателите на Младата македонска книжовна дружина ("Лозари"), председател на Софийското македонско дружество, учредител на Върховната емиграционна комисия в София, директор на българското девическо училище в Битоля, инспектор на българските училища в Солунския санджак, подначалник в Министерството на народното просвещение на Царство България, деец на Съюза на българските конституционни клубове (партия на десницата на ВМОРО), активист на обществено-културната организация на българите в Османската империя "Българска Матица". По време на Първата световна война е окръжен управител на родния си Охрид, докато градът е под българска власт. Председател на Охридското културно дружество „Свети Климент“ и Охридското настоятелство на фондовете, секретар е на Илинденската организация и подпредседател на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1971 пъти.