Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени IV - Освободителната борба 1924-1934 г. (продължение)", Indianapolis, USA, 1973 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Спомени IV - Освободителната борба 1924-1934 г. (продължение)", Indianapolis, USA, 1973 година


Увеличи
Описание

Четвъртият том от спомените на Иван (Ванчо) Михайлов.
"И с настоящата книга не се изчерпва всичко от моите спомени, което би могло да допринася за изрисуване образа на Македонския въпрос в епохата между двете световни войни....За жалост, пораженството сред българския народ се показа по-дълготрайно, отколкото бе времето на Възраждането. Ако беха живи Груев, Делчев, Хр. Матов, М. Развигоров, Хр. Узунов, Тодор Лазаров, Яворов, Тод. Александров и прочее, напълно съм уверен, че не биха дали различна от изнесената тук преценка за фактите, които засегат Македонското движение след 1918 година. Не би бил на друго мнение и Левски, който заради народната борба не се колебаеше да се разправя и с духовници...Фалшификатори са всички, които след втората голема война разправят, че македонските славяни били от некаква друга народност - "македонска", закривайки се зад географското име на страната - Македония. По тази логика следва да се приеме, ча са от същата новоизмислена и декретирана от Белград народност и турците, албанците, румъните и гърците в нашата родина. Толкоз казвам тук по този въпрос; с него не се занимавам в спомените ми, тъй като и в македонската освободителна борба, нийде не се среща некаква македонска народност, както и изобщо не е съществувала такава в Македония."


Източник: Оригинален източник на книгата - ВМРО-МО

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 7916 пъти.