Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "La Question Macedonienne dans le Passe et le Present", София, 1923 година
Георги Баждаров от с. Горно Броди, Серско, Егейска Македония - "La Question Macedonienne dans le Passe et le Present", София, 1923 година


Увеличи
Описание

"La Question Macedonienne dans le Passe et le Present" – "Македонският въпрос в миналото и днес" е книга на френски език от ВМОРО и ВМРО революционера от с. Горно Броди, Серско Георги Баждаров. Книгата има за цел да защити пред международната общност правата на останалите под сръбско и гръцко владение българи във Вардарска и Егейска Македония.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Серското село Горно Броди Георги Димков Баждаров (1881-1929, Варна) е революционер, учител и журналист, деец на ВМОРО и ВМРО, един от основателите на Македонския научен институт. Учи в Солунска българска мъжка гимназия и в Битолската българска класическа гимназия. Още като ученик е сред основавателите на ученически революционен кръжок на Българското тайно революционно братство. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, а по-късно е сред основателите на Съюза на българските конституционни клубове и на Съюза на българските учители в Отоманската империя. Редактира редица вестници и списания, издава книги за Македония и ВМОРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1639 пъти.