Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "20 години от първото Македонско възстание", публикувано във в-к "Воля", бр. 746 и 747, София, 1915 година
Димитър Думбалаков от с. Сухо, Лагадинско, Егейска Македония - "20 години от първото Македонско възстание", публикувано във в-к "Воля", бр. 746 и 747, София, 1915 година


Увеличи
Описание

Спомените на Димитър Думбалаков за Четническата акция на Македонския комитет в 1895 г., когато Думбалаков е част от Трета въстаническа серска дружина, с която води сражения при Якоруда и край Доспат.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Атанасов Думбалаков е майор от Българската армия и войвода на ВМОК. Участва в Четническата акция на ВМОК , Горноджумайското въстание и в Илинденско-Преображенското въстание . В 1912 г. заедно с Петър Дървингов е един от основните организатори на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. По време на Първата световна война командва Втора дружина на Трети пехотен македонски полк на Единадесета дивизия на Българската армия, която се сражава с френски части във Велешко. Думбалаков е ранен на 31 октомври 1915 г. и почива малко по-късно. Погребан е тържествено на 1 ноември в двора на църквата "Свети Пантелеймон" във Велес.

Братята на Димитър Думбалаков също са прославени македонски българи – Трендафил Думбалаков е български военен и ВМОРО войвода загинал 18 годишен в легендарната битка на Ножот, а Михаил Думбалаков е български журналист, деец на ВМОК, участник в Илинденско-Преображенското въстание и горянин.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1341 пъти.