Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Има ли малцинства?", публикувано във в-к "Пирин", год. II, бр. 26, София, 6 април 1924 година
Арсени Йовков от с. Селци, Стружко, Вардарска Македония - "Има ли малцинства?", публикувано във в-к "Пирин", год. II, бр. 26, София, 6 април 1924 година


Увеличи
Описание

ВМРО революционерът от Дебърско Арсени Йовков за опитите на сърбите да убедят международната общност, че в Македония не живеели българи, а "прави сърби". За Йовков аргументите на сърбите, че българите в Македония ги е създала Българската Екзархия или ВМОРО са една "кола грънци, на които стига една тояга".

Йовков заявява "Нека заговорим по-високо за българския си произход и за нашите незиблеми права да се наричаме българи!"

В статията си ВМРО революционерът разяснява още идеята за създаването на независима македонска държава като решение на македонския въпрос:

"... не само сме добри българи всички ние, които най-много държим на лозунга "Независима Македония", но сме и трябва да бъдем по-добри българи от българите на България; такива, които в името на българския си произход оспорваме на Сърбия всекакво етническо право над Македония, такива, които в името на националното си това чувство носим 70 годишна духовна, политическа и революционна борба."

"... ний не само работим за независима Македония, но най-сърдечно требва да се сродим с тая идея, като едничка спасителна идея, която ни застрахова против всекакви политически размени между трите балкански държави, против всеко едно попадане под чужда асимилация, що може да накърни нашето българско чувство. И затова нашите съотечественици инородци: власи, албанци и турци не само не требва да ни подозират, когато ний се гордеем с българското си име и искаме да минаваме за по-добри българи от българите на България, но те, които най-добре ни познават, дали сме сърби или българи – най-много требва да ни обичат, когато сме такива добри българи. Защото без българи в Македония, нема македонски въпрос, а без македонски въпрос, без една независима Македония, сир., когато българите ще требва да бъдат сърби, когато следователно Сърбия ще има и етническо право да владее Македония – за останалите малцинства, турци, власи и албанци, не само нема да има право, но не ще има и место."

Статията на Йовков "Има ли малцинства?" е последвана от друга негова статия "Българи в Македония" , която пък от своя страна е последвана от статията на К. П. Мисирков "Народността на македонците"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Стружкото село Селци Арсени Танасков Йовков (1882-1924) е ВМОРО революционер, публицист и поет. Участва в Илинденско-Пребраженското въстание като след въстанието емигрира в България. Основава Дебърското македонско братство в София. Участва във войните за национално обединение. По време на Първата световна война е кмет на окупираната от българската армия Прищина (1917-1918). След 1921 година Арсени Йовков е един от ръководителите на Илинденската организация и е главен редактор (1921-1924) на вестник "Илинден". Убит е по време на Горноджумайските събития. Автор е на поемите "Проклетина" (1905) "Люлебургаз" (1912), както и на "Ода за 1000 годишнината на Цар Борис" (1907).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3808 пъти.