Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Духовно единни, политически разделени", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 123, София, 10 март 1927 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Духовно единни, политически разделени", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 123, София, 10 март 1927 година


Увеличи
Описание

ВМОРО деецът, български политик и журналист и масон Георги Кулишев отговаря на вестник "Таймс", който е публикувал по-рано статия за вестник "Македония" и неговата борба. Според "Таймс", в-к "Македония" се стремял да "популяризира мисълта за една "македонска" нация, независима от българската и включваща не само българите в Македония, но и също и всички други елементи".

Ето и отговора на главния редактор на в-к "Македония", дойранчанинът Георги Кулишев, който подобно на Арсени Йовков отрича съществуването на отделна македонска нация и пояснява борбата на ВМРО и в-к "Македония":
"Сме ли ние македонците отделна нация или не? (...) Трябва преди всичко да припомним, че в етнически смисъл отделна македонска нация не съществува. Македонските българи в народностно отношение нито са нещо отделно и различно от другите българи, нито са някаква неопределена, безформена маса, за каквато се опитват да ги представят сръбските шовинисти. Те са естествена и еднородна част от общото тело на българското племе. По етнически произход, по историческо минало, по културни тежнения българинът от Охрид и Щип не се отличава абсолютно с нищо от българина в Търново и Видин."

Кулишев пояснява значението на лозунга на македонската борба "Македония на македонците":
"Този лозунг еднакво докосва македонските българи и другите народности в страната. Ето в кой смисъл се употребява понякога наименованието "македонски народ" – в смисъла, в който имаме например граждани на швейцарското отечество, макар да принадлежат на три отделни различни народности, всяка една с голема култура и с редко политическо могъщество."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2338 пъти.