Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Раковски", публикувано във в-к "Отечество", год. I, бр. 36, София, 21 януари 1922 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Раковски", публикувано във в-к "Отечество", год. I, бр. 36, София, 21 януари 1922 година


Увеличи
Описание

Големият македонски българин Никола Милев за националният герой на България Георги Сава Раковски :

"И тук и там, във всичките прояви на народното движение, Раковски е предтеча, пророк и водач. Милюков го нарича патриарх на българската революция; С. Радев, в хубавите страници, които му е посветил в своята книга на френски "Македония и българското възраждане през XIX век", казва за него, че е първия дипломат на България. Всичко това е верно и всичко това е много малко не за да се характеризира Раковски – за тая странна личност най-добрата характеристика може да си остане знаменития стих на поета "... образ невъзможен", — а за да се обхване неговата дейност и да се измери неговото влияние върху съвременниците му."

"Да бъдеш българин в онова време, значеше да бъдеш честен и смел, да се сремиш към просвета и свобода, да бъдеш борец, да бъдеш носител на всички обществени и човешки добродетели. Велешанинът Йордан хаджи Константинов – Джинот, по-малкия Раковски, произвежда името "българин" от Бог и разпалено "подобно Етна и Хекла", с гордост се провиква, че е българин, защото "поистине нема по-величествено от Болгарин". Истинският българин не лъже, не завижда, не лицемери, работи чрезмерно, воинсвува, има верност, честолюбие и благородство и човещина. И затова е достоен да му се служи."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2057 пъти.